A fekete retek

Az epehólyag és a légutak őre

A retket nemcsak csípősségéért szeretik, hanem gyógyhatása miatt is. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül.

A kerti reteknek többféle fajtája ismert: a növény fekete répatestet, kerekded vagy hosszúkás, piros vagy fehéres szárgumót fejleszt. Gyógyászati szempontból a leghatásosabb a fekete retek, mivel a fehér változatoknál jóval több mustárolajat, s emellett C-vitamint is tartalmaz. A kerti retek ősi gyógynövény, Regensburg környékén egészen a római időkig visszakövethetően termesztették. A délnémet területeken manapság is jóval kisebb az epehólyag-gyulladásos megbetegedések száma, mint északon, ami valószínűleg a délen népszerű retek fogyasztásával függ össze.

Véd a fertőzésektől

A különféle retkeket Kínában már 3000 évvel ezelőtt is kilószámra fogyasztották, és a mai napig 30 kg körül van az egy főre eső évi adag, amihez képest a németek átlagosan 200 grammja szinte elenyésző. Az egyiptomi piramisok építőinek a hagyma és a fokhagyma mellett a retek is fontos étele és egyben gyógyszere volt, hiszen védett a parazitáktól és a fertőzésektől.

A retket a népi gyógyászatban évezredek óta használják, bár egyes alkalmazási módjait és hasznát - mint például a cukorbetegség házilagos kezelése, potenciazavarok gyógyítása - nem sikerült tudományos módszerekkel is alátámasztani.

Ami viszont tény: a retek kitűnő étvágygerjesztő hatású, jó hörghurut és köhögés ellen, valamint krónikus epeúti problémák, emésztési rendellenességek és az ezzel járó székrekedés kezelésére. Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is megkönnyíti. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát. Egyes esetekben - érzékeny gyomrúaknál, gyomorbetegeknél - gyomorégést és savas felböfögést okozhat. Ilyenkor célszerű más, hasonló hatású gyógynövényt választani helyette.

Retekkúra

A retek frissen préselt nedve ismert háziszer: baktérium - és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatású. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését. Kneipp, a gyógyító lelkész meg volt győződve róla, hogy " a tüdőbetegségek egészen addig meggyógyíthatók reteklével, amíg a tüdő ki nem lukad". Szintén Kneipp volt az, aki mindenkit eltanácsolt a retek sózásától - ezt a mai napig is így tartjuk helyesnek -, helyette inkább a mézzel való édesítést ajánlotta.

A retek nedvét frissen kell elkészíteni: a gumót meghámozzuk, feldaraboljuk vagy lereszeljük, utána kipréseljük a levét. Néhány órán át hűvös helyen tároljuk, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét. Fogyasztás előtt kevés mézet vagy megtört lenmagból készített főzetet lehet hozzáadni. Egy közepes retekből kb. 1/4 l nedv nyerhető ki. Hatását hosszabb időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazása kúraszerűen ajánlott!

A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű kúrát tartani. Kezdetben naponta 1/2 - 1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd pár nap múlva ( 3 - 4 nap ) fokozatosan emelhetjük az adagot 3 - 4 dl -re, amit a nap folyamán 4 részletben ajánlott elfogyasztani. A kúra végén fokozatosan csökkentsük  ismét 1/2 - 1 dl-re a napi mennyiséget. 

Légúti panaszokra mézzel keverve használjuk. 1/4 liternyi léhez 3 evőkanálnyi mézet adjunk.

Érdekességek: "A termesztett retek megpurgálja a hasat, oldja a nyálkát, segíti a vizeletet és kihozza az epét. Héjának borral készült forrázatából reggel 3 pohárnyi szétzúzza és oldja az epekövet. Ugyanez a forrázat ecetben és vízben elkészítve kígyómarás kezelésére szolgáló híg kenőcsöt ad. A retek mézzel jó a köhögésre, ha reggel éhgyomorra eszik, megpörkölt magja összerágva hasonlóképpen jó." ( Plinius, római történetíró )

vissza a címoldalra

 
 
 


wellnesskincs.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!